Povećanje grudi i samopouzdanja

Ako imate male grudi, a zainteresovani ste za korigovanje toga, potrebno je da se obratite plastičnom hirurgu, nakon čega će vas on uputiti na zahvat pod imenom povećanje grudi, odnosno augmentacija grudi. Estetska hirurgija je nekada podrazumevala stavljanje proteze ispod mišića i žlezde na grudima, što se danas praktično i ne koristi.

povecanje-grudi

Ukoliko su pacijentkinje žene koje tek trebaju da rađaju, silikonski implanti se postavljaju ispod mišića, odnosno na poziciju koja je udaljena od žlezdi u dojci. Kod svih ostalih pacijentkinja se koristi tehnika kojom se implanti stavljaju ispod fascije. Ovim zahvatom se vrši povećavanje grudi pomoću ubacivanja implanta od silikona. Pacijentkinje mogu biti žene koje, pored toga što imaju male grudi, imaju i opuštene grudi, asimetrične grudi ili nakon mastektomije. Implanti se mogu postaviti ispod žlezde (što se ne preporučuje jer ima najlošije rezultate), ispod mišića (što se najčešće primenjuje kod mlađih žena, gde se implant nalazi iza žlezde) i ispod fascije (za dobijanje što prirodnijeg izgleda grudi).

devojka-sa-normalnim-grudima

Zadnje dve tehnike obezbeđuju intervenciju sa najboljim kvalitetom, najbolju postojanost i najprirodniji izgled grudi. Da biste se pripremili za ovaj zahvat, potrebno je da obavite određene laboratorijske analize, kao što su kompletna krvna slika, najosnovnije biohemijske analize, itd., EKG, pregled kod interniste i kardiologa, pregled kod anesteziologa, ultrazvuk dojki, itd. Nakon zahvata mogu se javiti određeni problemi u vidu otoka i bolova od kojih imate osećaj pritiskanja grudnog koša, ali to su klasični simptomi koji se uvek javljaju i ne traju dugo. Potrebno je da ostanete na ispitivanjima u bolnici u kojoj ste obavili zahvat makar 24 časa nakon operacije, da bi se vaš plastični hirurg uverio da je sve u redu sa vašim stanjem. Nakon što izađete iz bolnice, potrebno je da se pridržavate svih uputstava koje vam da vaš plastični hirurg, a ono što se uglavnom preporučuje je da izbegavate fizički napor, dizanje teškog tereta, naporne vežbe u teretani makar mesec dana nakon operacije, sve dok implant ne zauzme pravilnu poziciju. Međutim, blagim fizičkim aktivnostima možete se vratiti već nakon nedelju dana posle operacije (u većini slučajeva), a konci se uklanjaju otprilike dve nedelje nakon operacije povećanja grudi.