Kako rešiti vlagu na prozorima?

734 views 3 Comments

Kako rešiti vlagu na prozorima?

Problem vlage se u poslednjih nekoliko godina znatno povećao a kao glavni uzrok tome jeste gradnja koja je usmerena ka štednji energije i zahtevi usmeri ka što većoj izolaciji unutrašnjeg prostora objekta.

Razvoj i proizvodnja prozora i vrata diktirani su od strane zahteva tržišta za stolarijom koja ima dobre termoizolacione osobine i omogućava značajne energetske uštede. U uslovima slabije izolacije prostora nastajala je mikroklima u prostorijama, a samim tim postojala je i stalna (neželjena) cirkulacija zraka u prostoru. Bilo da je u pianju drvena ili pvc stolarija problemi su gotovo isti.

Pojačanim grejanjem upravo se nadoknađivao taj gubitak topline što je dovodilo do niskog postotka vlage u prostorijama. Danas se velika pažnja usmerava ka dobroj izolaciji zidova objekata i ugrađenoj stolariji.

Otvori za stolariju u današnjem načinu izgradnje su puno većih dimenzija nego pre.

pvc-prozori-i-vrata

Kada je u pitanju štedljiv način grejanja I dobra izolacija prozora onda dolazi do znatno manje izmene vazduha I na taj način se povećava postotak vlage u prostoriji. Za vreme zimskog hladnog doba to dovodi do kondenzacije vlage na prozoru.
Prvenstveno je potrebno sagledati kako nastaje vlaga u vazduhu! Vodena para se stalno stvara u prostoriji u kojoj stanujemo I reč je o količini vode koja se nalazi u vazduhu u obliku nevidljive vodene pare.

Interesantna je činjenica da domaćinstvo od četiri osobe može tokom dana proizvesti 10 litara vode pa čak i više.

Zavisno od temperature, vazduh može ‘’primiti’’ samo određene količine vode u obliku vodene pare. Ukoliko je veća temperatura vazduha u prostoriji tada vazduh može više vodene pare da sadrži u sebi.

pvc-stolarija

Napomena:
Ukoliko je spoljašnji vazduh hladniji utoliko sadrži niži postotak vlage. Nakon ulaska spoljašnjeg vazduha unutra I nakon zagrejavanjua u prostoriji moći će primiti veću količinu vodene pare.

Kako izbeći ili smanjiti kondenzaciju vodene pare?

Postoji nekoliko načina tj. saveta:
• Redovno izmenjujte vazduh u prostoriji.
• Kratko naglo prozračivanje ne rashlađuje značajno zidove i namještaj tako da ćete i sami primetitii kako brzo će se prostorija ponovo zagrijati.
• Kako bi se smanjili energetski gubitci, isključite grejanje tokom prozračivanja.
• Pokušajte postići “poprečno prozračivanje“ što znači da biste trebali otvoriti sobna vrata ili prozor na suprotnoj kako bi nastala promaja.
• Na taj način će se vlažni vazduh iz prostorije izmeniti sa svežim, hladnim i suvim vazduhom iz vana.
• Nakon prozračivanja ponovo uključite grejanje.
• Nakon nekoliko sati vazduh je ponovo upio dovoljno vodene pare tako da ponovo sadržava višak vodene pare pa postupak prozračivanja možemo ponoviti. (dnevno 3-5 puta).

Prostorije koje se nalaze na sjevernoj strani bi se zimi trebale jače grijati jer se one više hlade.

RELATED ITEMS
3 Comments
 1. nenad

  08/03/2016 at 10:33

  kod PVC stolarije se javlja vlaznost, ali po meni to i nije neki veliki problem, provetravanjem se resava. I sami proizvodjaci stolarije prave prozore sa okovom koji omogucuje cirkulaciju vazduha

 2. Sasa

  08/03/2016 at 12:04

  Koliko pomazu prozori sa ventilacijom i da li resavaju problem sa kondezavcijom?

 3. solis

  17/10/2016 at 20:02

  odgovrni za porast vlage u stanovima su PVC prozori i blokovi stiropora koji se koriste za izolaciju fasada. Sa jedne strane nesot se dobija – energetska efikasnost, a sa druge gubi se zdravlje zbog vlaznosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *