Kako rešiti vlagu na prozorima?

Problem vlage se u poslednjih nekoliko godina znatno povećao a kao glavni uzrok tome jeste gradnja koja je usmerena ka štednji energije i zahtevi usmeri ka što većoj izolaciji unutrašnjeg prostora objekta.

Razvoj i proizvodnja prozora i vrata diktirani su od strane zahteva tržišta za stolarijom koja ima dobre termoizolacione osobine i omogućava značajne energetske uštede. U uslovima slabije izolacije prostora nastajala je mikroklima u prostorijama, a samim tim postojala je i stalna (neželjena) cirkulacija zraka u prostoru. Bilo da je u pianju drvena ili pvc stolarija problemi su gotovo isti.

Pojačanim grejanjem upravo se nadoknađivao taj gubitak topline što je dovodilo do niskog postotka vlage u prostorijama. Danas se velika pažnja usmerava ka dobroj izolaciji zidova objekata i ugrađenoj stolariji.

Otvori za stolariju u današnjem načinu izgradnje su puno većih dimenzija nego pre. Pvc stolarija nudi moderan i funkcionalan izgled.

 

pvc-prozori-i-vrata

Kada je u pitanju štedljiv način grejanja i dobra izolacija prozora onda dolazi do znatno manje izmene vazduha i na taj način se povećava postotak vlage u prostoriji. Za vreme zimskog hladnog doba to dovodi do kondenzacije vlage na prozoru.
Prvenstveno je potrebno sagledati kako nastaje vlaga u vazduhu! Vodena para se stalno stvara u prostoriji u kojoj stanujemo i reč je o količini vode koja se nalazi u vazduhu u obliku nevidljive vodene pare.

Interesantna je činjenica da domaćinstvo od četiri osobe može tokom dana proizvesti 10 litara vode pa čak i više.

Zavisno od temperature, vazduh može ‘’primiti’’ samo određene količine vode u obliku vodene pare. Ukoliko je veća temperatura vazduha u prostoriji tada vazduh može više vodene pare da sadrži u sebi.

pvc-stolarija

Napomena:
Ukoliko je spoljašnji vazduh hladniji utoliko sadrži niži postotak vlage. Nakon ulaska spoljašnjeg vazduha unutra i nakon zagrejavanjua u prostoriji moći će primiti veću količinu vodene pare.

Kako izbeći ili smanjiti kondenzaciju vodene pare?

Postoji nekoliko načina tj. saveta:
• Redovno izmenjujte vazduh u prostoriji.
• Kratko naglo prozračivanje ne rashlađuje značajno zidove i namještaj tako da ćete i sami primetitii kako brzo će se prostorija ponovo zagrijati.
• Kako bi se smanjili energetski gubitci, isključite grejanje tokom prozračivanja.
• Pokušajte postići “poprečno prozračivanje“ što znači da biste trebali otvoriti sobna vrata ili prozor na suprotnoj kako bi nastala promaja.
• Na taj način će se vlažni vazduh iz prostorije izmeniti sa svežim, hladnim i suvim vazduhom iz vana.
• Nakon prozračivanja ponovo uključite grejanje.
• Nakon nekoliko sati vazduh je ponovo upio dovoljno vodene pare tako da ponovo sadržava višak vodene pare pa postupak prozračivanja možemo ponoviti. (dnevno 3-5 puta).

Prostorije koje se nalaze na sjevernoj strani bi se zimi trebale jače grijati jer se one više hlade.