Šta podrazumeva kvalitetan PVC prozor?

Dobra PVC stolarija mora da ispunjava određene kriterijume. Da bi se za jedan PVC prozor moglo reći da je kvalitetan, on mora da ispunjava određene uslove, i to u vidu:

  • Profila – u ponudi na tržištu Srbije postoje razne vrste profila, što znači das u različitog kvaliteta i cena. Oni koji se najčešće koriste i prodaju kod nas su INOUTIC profili. Što se tiče ovih profila, bitno je naglasiti da postoje u nekoliko različitih varijanti:
  1. Arcade – širine 71 milimetara, profili sa 5 komora. Ono što ih karakteriše su konvencionalan dizajn, koji omogućava lagano usklađivanje sa izgledom objekta, dobra toplota izolacija i povoljna cena. Ovo ih svrstava među najpopularnije vrste profila, a pogotovo za one sa plićim novčanikom. Dolaze u dve verzije, i to obloj i sa ravnim krilom.
  2. Prestige – širine 76 milimetara, profili sa 6 komora. Njihove karakteristične osobine su lako kombinovanje sa termopan staklom (koje je debljine do 46 milimetara), izuzetno dobra zvučna i toplotna izolacija, kao i veliki izbor boja u kojima se mogu proizvesti.
  3. Eforte – širine 84 milimetara, profili sa 6 komora. Osobine koje ih ističu su izuzetno dobra toplotna izolacija, koja je idealna za kombinovanje sa troslojnim staklom (do 56 milimetara debljine), čvrstoća i stabilnost.

pvc-prozori

  • Okovi – ono što je bitno naglasiti za ovaj deo PVC prozora jeste da se uz njegovu pomoć ostvaruju bezbednost i funkcionalnost samog prozora. Imajući u vidu da se prozori otvaraju na više različitih načina, upravo je ovaj deo nadležan za to da se ova radnja vrši bez problema. Uglavnom, garancija na njih je do 5 godina, a topla preporuka je da, ukoliko ste zainteresovani za proizvodnju i montažu PVC prozora, u obzir uzimate one okove kojih ima u širokoj ponudi na našem tržištu, da bi delovi za popravku do koje može da dođe mogli lako da se nabave. Okovi se prave uglavnom od nerđajućeg čelika, ukoliko se radi o kvalitetnijim okovima, naravno. Ono što određuje stepen sigurnosti je broj tačaka na kojima će prozor biti bravljen. U najvećem broju slučajeva radi se o 5 tačaka bravljenja, a pogotovo ukoliko se radi o prozorima koji su namenjeni za više spratove kuća i zgrada. Što više tačaka bravljenja, to je stepen sigurnosti veći.
  • Stakla – je izuzetno bitan deo prozora, iz jednog prostog razloga – zato što zauzima najveći deo samog prozora. Takođe, bitno je naglasiti da se upravo putem stakla obavlja razmena toplotne energije sa okolinom, kroz staklo ulazi spoljna svetlost, a takođe je bitno i za zvučnu izolaciju i bezbednost. Bez kvalitetno odabranog stakla ne može se zamisliti kvalitetan PVC prozor. Najosnovniji je termopan staklo, koje se sastoji od 2 ploče od stakla koje su debljine oko 4 milimetra, između kojih se nalazi sloj (izolacioni) koji je debljine od 12 do oko 16 milimetara. Da bi se poboljšala izolaciona sposobnost prozora, izolacioni sloj se može ispuniti i sa inertnim gasom.