Kako da skinete uporne fleke?

Svima se dešavalo, a i dalje se dešava, da na odeći imamo fleke koje se teže skidaju. I verovatno mislimo „Teško ću to skinuti“, ili možda „Moraću da odeću odnesem na hemijsko čišćenje“. Međutim, ne morate da brinete previše. Fleke je moguće ukloniti i uz pomoć određenih kućnih potrepština, koje svako od nas ima. Na primer, kisela voda može da ukloni mrlje od sladoleda, glicerin može da pomogne u skidanju mrlja od kreme za sunčanje, kao i za mrlje od kečapa, a masnije mrlje uklanja deterdžent. U nastavku teksta su opisane neki od najčešćih uzročnika fleka, kao i to kako se oni tretiraju.

  • Mrlje od trave – najbolja solucija za uklanjanje ovih fleka su belance i sirće. Prvo je potrebno da umutite belance, potom ga stavite na samu fleku, utrljavate ga i na kraju isperete. Ova kombinacija se najbolje pokazala na čišćenju mrlja sa belih tkanina, dok je sirće dobra varijanta za tvrdokornije fleke. Kako koristiti sirće za uklanjanje fleka? Na fleku stavite mešavinu alkoholnog sirćeta i vode, pustite da odstoji 15-ak minuta, i nakon toga odeću operete klasično, pomoću deterdženta.
  • Mrlje od kečapa – da biste se rešili ovih mrlja, najbolje je da stavite bebi puder i ostavite ga da se osuši na fleci. Nakon toga potrebno je da očetkate veš. Takođe, ove fleke je moguće ukloniti i pomoću mešavine glicerina i vode, i to u odnosu 1:1. Nakon što napravite mešavinu, potopite veš u nju, pustite da malo odstoji i onda ga operite. Čak se preporučuje i tretiranje ovih fleka sa deterdžentom za pranje sudova.

fleke-pranje-vesa

  • Mrlje od sladoleda – ove fleke je najbolje tretirati tako što ćete odeću utopiti u kiselu ili običnu hladnu vodu, i potom istu oprati u veš mašini.
  • Mrlje od dezodoransa – fleke koje nastaju od dezodoransa je najbolje ukloniti sa vodom u koju su stavljene 2 tablete za čišćenje proteza za zube. Potrebno je da odeću potopite u ovu smesu, ostavite do pola sata da odstoji, i nakon toga odeću isperete i operete u veš mašini. Ukoliko su tragovi od dezodoransa suvi, možete ih ukloniti samo uz pomoć vlažnih maramica.
  • Masne mrlje – da biste uklonili ove fleke, nikako ne treba da koristite hladnu vodu, jer hladno voda utiče na to da fleke postanu još tvrdokornije. Ono što je potrebno da uradite da biste uklonili ovakve fleke je da izvrnete odeću naopačke i da na fleku stavite deterdžent za pranje sudova ili neko sredstvo za uklanjanje mrlja.

Ukoliko, pak, fleke koje imate na odeći ne možete da uklonite nekom od ovih metoda, jedini način da ih se rešite jeste hemijsko čišćenje. Uglavnom svaka perionica veša pruža ove usluge, pa nemojte da čekate, već se obratite profesionalcima za pomoć.