Estetska hirurgija i muškarci

Već smo govorili o tome da su liposukcija, povećanje usana i povećane grudi tri najtraženije estetske operacije.Povećanje usana je zahvat koji estetski hirurg može obaviti na više načina, Najbitnije šta je cilj ovakve korekcije – ispraviti asimetriju usana, eliminisati pušačke bore ili jednostavno popuniti, zadebljati usne. Pri ovom zahvatu oji se vrši na različite načine (fileri, hijaluron, silikoni, masnoća….) ono što je jako bitno je ne narušiti strukturu usana njihovim prenaglašavanjem, odnosno preteranim uvećanjem, čime su mnogi pacijenti, naročito onaj ženski deo, jako skloni. Ako se čudite što kažem – ženski deo, ne treba da se čudite. Povećanju usana su skloni i muškarci.Mada, oni su zaista umereni bez preteranih želja za debljinom, uz očuvanje strukture , da ne odudara mnogo od lica.

muskarci-estetska-hirurgija

Muškarci s skloni još nekim estetskim operacijama kao što su liposukcija, presađivanje kose, smanjenje grudi.Za liposukciju i smanjenje grudi sve je više kandidata muškog pola. Zatezanje lica je takođe zahvat na koji muškarci nisu imuni. Naročito oni preko 40 godina.Ako se čudite zbog smanjenja grudi, ne treba…Postoji puno osoba muškog pola koje nisu dobile grudi zahvaljujući samo gojaznosti, mada ume i ona da dovede do toga. Naglašene grudi kod muškaraca se dešavaju usled hormonskog disbalansa što ume da dovede do pojave kompleksa, povlačenja u sebe, nesigurnosti pa čak do ozbiljnih psihičkih problema, a rešivo je prostim, bezopasnim hirurškim zahvatom ili uzimanjem određene terapije.

Postoje dve dijagnoze za ovu pojavu.Jedna je ginekomastija, na hormonalnoj je osnovi i kao što rekoh, rešiva je odstranjivanjem žlezdanog tkiva u dojkama muškarca. Najčešće se javlja u pubertetskom uzrastu kada testesteron ne postane dominantni hormon i posle šezdesete godine života kada dolazi do pada, pogađate – testesterona. Sva krivica za ovu pajavu leži u estradiolu, ženskom hormonu koji poseduju i muškarci a koji je koncentrisan više nego što je normalno kod muškarca. Sa medecinske tačke gledišta ovea pojava nije alarmantna, ali može da bude uzročnikom problema sa radom bubrega i jetre, kao i štitne žlezde, odnosno hipofize. Potrebno ju je medicinski tretirati, izlečivo je uz pomoć medikamenata.

Pojava povećanih dojki kod muškaraca može biti uzrokovana lipomastijom koja je ništa drugo do skupljanje masnoće u dojkama. U tom slučaju potrebno je hirurško smanjenje dojki.Kada iscrpljujuće dijete ne daju očekivane rezultate a nemoć pretegne umesto napornih vežbi u teretanama, muškarci se bez mnogo dvoumljenja odluče za ovaj način gubitka masnih naslaga.Jednostavnije je, brže, lakše a onda, posle liposukcije su pažljiviji, uporniji i istrajniji u promenama oko ishrane i načina življenja nego što je to slučaj sa ženskom populacijom.Tako bar kaže statistika.