Koliko vremene provodite ispred kompjutera?

Koliko vremene provodite ispred kompjutera? Da li možete da budete potpuno iskreni i odgovorite na ovo pitanje. Naravno saberite vreme koje provodite sa svojim telefonom radeći stvari koje nisu razgovori sa prijateljima već sve ono što radite inače na kompjuteru a mobilni telefon vam je omogućio da to imate uvek dostupno.

Koliko vremena ste na društvenim mrežama? Koliko često pogledate svoje naloge na fejsbuku, tviteru, instagramu? Da li možete da izdržite jedan dan bez logovanja? Stravno ova pitanja zvuče strašno. Pogotovo kada znamo odgovore, tj da je veoma retko naći osobu koja ne koristi društvene mreže u svakodnevnom životu. Neki su to sveli na par minuta ali ima onih koji su više od pola dana na društvenim mrežama. Naravno nisu aktivni celo vreme, ali su tu povremeno na svakih desetak minuta i aktivno prate šta se dešava. Pogledajte samo prizor u kafiću svi gledaju u telefone i retko ko priča sa društvom. Kada dodju kući telefon zamenjuju sa desktop računarom i tako u krug. Samo korišćenje društvenih mreža drži današnje čovečanstvo prikovano uz ekran više od danaest sati dnevno.

covek-ispred-kompjutera

Ako uzmemo u obzir da neki na poslu takodje koriste računar i tu provedu osam sati uz ekran. Možemo zaključiti da veći deo dana zavisimo od kompjutera. Gotovo da svaki aspekt našeg života sada je povezan sa kompjuterima. Muzika se sada uglavnom pušta sa kompjutera, igraju se igrice, komunicira se sa društvom, plaćaju se računi onlajn , uči se na kompjuteru. itd. Postali smo društvo koje sve svoje obaveze ili bar većinu može da obavi putem računara.

Iako je pre samo deset godina bilo nezamislivo da provedete više od deset sati ispred računara, osim ako vam to nije posao ili ste gejmer. Danas retko koja osoba provodi manje od deset sati ispred kompjutera. Deluje kao ogromna brojka, ali uzimajući u obzir korišćenje telefona pogledajte sami u svom okruženju, vaše prijatelje. Koliko oni koriste kompjutere i telefone dnevno? Da li mi preterujemo ili kad bolje pogledate svi smo se pretvorili u zombije. Zavisnost od kompjutera je sve veća, sve više ljudi gubi osećaj ljudskosti i potpuno živi u virtualnom svetu društvenih mreža.

rad-na-laptopu

Nije sve tako crno. Kompjuteri su tu da nam olakšaju stvari. Nema ništa loše se zabavite onlajn, da igrate igrice, dopisujete se prijateljima, plaćate račune onlajn… samo ne treba preterivati. Čuvajte prave prijatelje i trudite se da sa njima pričate uživo. Uživajte i dalje u stvarima za koje vam ne trbaju kompjuteri. Volite se, radujte se zajedno.