Dozvoliti deci da igraju igrice ili ne?

Verovatno većina roditelja misli da su igrice stvar koja kod dece pretvaraju mozak u kašu ili im kvare vid zbog celodnevnog gledanja u ekran i da bi ih igrali ceo dan da nema određenih ograničenja. Međutim, uzmite u obzir da veliki broj istraživanja pokazuju da igranje igrica nije samo puka zabava, već može da bude i edukacija, u zavisnosti od toga koje igre dete igra. Moderno vreme donosi stalan trend razvoja tehnologija. Tako da ne treba da čudi što deca sve više vremena provode ispred kompjutera. Još jedan od problema današnjice je što igrice postaju sve više i više nasilne, što samim tim uzrokuje da i deca razmišljaju na taj način. Niko ne dovodi u pitanju roditeljsku brigu, ali morate da uzmete u obzir da nisu sve igrice i igre štetne i nasilne. Svakako, potrebno je ograničiti sedenje ispred kompjutera i organizovati i druge aktivnosti, ali uzmite u obzir da postoje određene prednosti ukoliko deca igraju kvalitetnije video igre. Naravno, prilagođen uzrastu u kom se nalaze.

igranje-igrica

Za decu od 3 do 5 godina, preporučuju se igrice kojima se poboljšava učenje slova, brojeva, boja, šablona, oblika, itd. Kompjuteri su danas postali neka vrsta učitelja, te mogu deci da čitaju priče, uz bogatu animaciju i igrice, koje detetu čine ovo iskustvo zabavnim i daju mu motivaciju da uči da čita. Takođe, prema određenim istraživanjima, deca koja u predškolskom periodu imaju pristup kompjutera su skoro duplo spremnija za školu od onih koji nemaju pristup. Crtanje je takođe jedna od stvari koje utiče na razvoj kreativnosti deteta, a ima i brojne prednosti u odnosu na papir i bojice.

 

Za decu od 6 do 9 godina, preporučuju se igre koje mogu da utiču na logičko razmišljanje, kao i na solidarnost. Na primer, potrebno je naći način u kome lisica treba da pređe zid koristeći samo uže i mač. U prvu ruku deluje suludo, ali potrebno je napregnuti mozak i razmisliti. Deca će ovakvim igricama smišljati hipoteze i testirati ih dok ne nađu pravo rešenje. Što više vežba logiku, dete će brže razmišljati i zaključivati. Takođe, deca će lakše zapamtit elemente iz periodnog sistema ukoliko su prošla i naučila detalje iz nekih kompleksnijih igara. Pored toga, još jedna dobra stvar kod većine igrica je što nude mogućnost igranja u više igrača. Samim tim, deca se upućuju na timski rad za rešavanje određenih problema, dolaze do novih ideja i razmišljanja kako bi mogli da ostvare svoje interese.

video-igrice

Za decu od 10 do 12 godina, preporučuju se igrice koje utiču na njihov mentalni i socijalni razvoj. Po nekim istraživanjima, problemi sa čitanjem se kod dece javljaju oko 10-te godine, kada dolaze u kontakt sa novim, složenijim rečima, a pogotovo u predmetima u kojima se izučavaju prirodne nauke. Dosta igrica danas je bazirano na rečima, slovima i rečenicama kojima se može pomoći u razvoju čitanja i ispisivanja složenih reči, a najpoznatiji primer takvih igara su slagalice i vešalice. Takođe, određene igre imaju likove kroz koje dete može da nauči da oseća različite emocije, kao što je na primer Sims. Kroz ovu igricu, dete može da ima uvid u to kako ljudi mogu da reaguje na različite situacije. Pored toga, mnoštvo modernih igara je napravljeno po realnim događajima. Tako, na primer, dete može kroz igricu da izučava istoriju određene države, ili da uči pravila nekog sporta, a uz dodatak knjige na istu tematiku možete da pobudite njegovo interesovanje za isto.

 

Sve ovo dovodi do činjenice da je potrebno da vašoj deci dozvoljavate da određeno vreme provode igrajući igrice. Ono na šta treba da pazite jeste da te igrice trebaju da imaju određenu suštinu i da dete kroz njih može da nauči nove, korisne stvari, koje će mu pomoći u daljem životu i edukaciji.